Tillbaka till startsidan

 

I SJÄL OCH HJÄRTA III - LEGENDEN BÖRJAR


Foto: Anastasia Layout: Mathias Falk

"Jag är mycket glad att på nytt få förmånen att jobba med Conny Hoberg. En av Göteborgs få skådespelare med
verklig 'star quality'. Att göra bra teater handlar inte om att man är något slags mystiskt geni eller demonregissör.
Det handlar faktiskt mest om att jobba med rätt människor. So... Make life fit for human beings boot the bastards out!"

-Martin Theorin

KLICKA HÄR FÖR ATT SE EN FILMSNUTT FRÅN REPETITION+INTERVJU

Filmad och klippt av Mathias Falk

"Sen när du har blivit berömd Martin kan du vara ett svin. Inte innan."
Anonym regissör 1995

SPELSCHEMA
Fre 17/3 Premiär
Lör 18/3
Fre 24/3
Lör 25/3
Fre 31/3
Fre 7/4
Lör 8/4
Alla föreställningarna spelas på Konstepidemin Blå huset kl 19.00.
Biljettpris 100 kr - 60 kr för studenter
Förköp Pusterviks biljetter.
Direktköp vid dörr senast 18.30.

 

"Vi är så billiga för att vi inte vill avskräcka folk. Det är ett skämt att det kostar så mycket att gå på exempelvis Stadsteatern. Verksamheten blir ju bara till för ekonomiskt oberoende och deras barn... Den fria prissättningen som Aktör nu prövar är inget som Pugilist kommer att ta efter - Det blir lite som en stackars sate som står utanför Konsum och spelar O sole mio. Ett halvt steg från att plocka tomburkar.
Nej, jag tycker att man ska sätta ett pris, men frågan är om det behöver vara så högt som Stadsteaterns. Allt finansieras ju ändå med skattemedel, så publiken har redan betalt en gång."

Martin Theorin, GP 28/2 2006

Teater Pugilist i närkamp med samtiden

I sin nya föreställning sätter Teater Pugilist än en gång på nålar när Martin Theorin och Conny Hoberg slår skoningslöst mot det mesta.
...Martin Teorin skapar alltid teater med hög riskfaktor...
...Det knappt timslånga skådespelet är inte likt något annat...
...Medierna får sitt, detsamma gäller politikerna. Naturlig förlossningsteknik, nöjesskvallret, bokstavsvänstern, teaterschablonerna, sexistiska skämt, Strindberg, trendig livsföring, det är bara en bråkdel av alla företeelser han hinner jonglera med och slå obarmhärtigt mot...
...Översköljd undrar jag efteråt vad jag varit med om. Ett eruptivt kulturutbrott kanske. Men jag överlevde!

Lis Hellström Sveningson, Göteborgsposten 23/3 -06

Conny Hoberg står åter på scenen i Konstepidemin, oförutsägbar och hotfull som en laddad granat. Monologen är skriven och regisserad av Martin Theorin på Teater Pugilist och han fortsätter att kritisera den tid och det samhälle som han upplever som så hotfulla. De utfall, svingar och rundpallar som susar i luften för tanken till de medeltida narrupptågen, där en åsnepräst en dag om året fick stå i predikstolen och ostraffat häva ur sig förolämpningar mot allt och alla i samhället.
Fiktionen i denna del av ”I själ och hjärta” är att Conny Hoberg ska hålla en audition (”Legenden börjar” är underrubriken). Naturligtvis är det ingen i publiken som nappar på erbjudandet. Men i en timme underhåller han oss på sitt egna sätt, utifrån sina (eller kanske snarare Martin Theorins) ofta konservativa värderingar, till exempel att intellektuella kvinnor längtar efter att bli våldtagna.
Det är inte lätt att hålla isär de båda herrarna. Martin gömmer sig bakom Conny och Conny kan skylla på att han bara uttalar Martins ord. Men Hobergs självutlämnande, insinuanta och fräcka utspel med påhopp på publiken passar onekligen som handen i handsken till Theorins text.
Theorin tar ett grepp över dagens Sverige som påminner om en lokalrevy, fast svettigare och djärvare och inte utan övertramp och smockor under bältet. Det står en doft av smutsiga suspensoarer och ingångna gympadojor över Pugilists pjäser. Men de är också roliga och innehåller många träffande och tänkvärda iakttagelser, som när Hoberg säjer att Marita Ulfskog har fått makt, nu när hon inte längre sysslar med kultur.
Detta är kanske inte Theorins bästa text, men en uppfriskande upplevelse som rekommenderas till den som tycker om att bli förolämpad.

Åke S Pettersson, Nättidningen Alba 19/3 -06

Jag har skamlöst roligt på Teater Pugilists nya föreställning. Den är mycket bättre än de standup-föreställningar jag sett på teve. Och mycket djärvare – eftersom publiken varken klappas medhårs eller kan supa sig full (här serveras ingenting under föreställningen).
Martin Theorins morbida allvar och humor är betvingande. Både när han slår in öppna dörrar och när han klampar i klaveret. Och skådespelaren Conny Hoberg har något obevekligt och livsfarligt över sig, som gör att man varken kan eller vågar släppa honom med blicken.
Man ser och lyssnar och njuter – och ömsom håller man med och ömsom blir man förbannad. Och efteråt kan man fundera: Var detta verkligen teater – detta rasande framspyende av förvanskade citat och osmälta känslor? Går det att recensera?

Kajsa Öberg Lindsten, Nättidningen Alba 20/3 -06


Klicka på en bild för att ladda hem en större kopia i zippat format


Martin Theorin,
dramatiker och regi
 

Mathias Falk,
fotograf
 


Klicka på en bild för att ladda hem en större kopia i zippat format

 

GP Två dagar, 11/3 2006

Elegant om Bard

Hej!
Tack för Elin Fredriksons elegant skrivna porträtt av Alexander Bard. Jag har alltid tyckt att jag vetat exakt vad Alexander Bard handlade om.
Det visade sig att jag hade fel.
Han var både mer storhet - vansinnig och mänsklig på en gång än vad jag minns honom som när vi debatterade kultursponsring för några år sedan i kulturhuset i Stockholm.
Ett slag Percy Nilegård i verkligheten år 2006.

Martin Theorin
Dramatiker och konstnärlig
ledare för Teater Pugilist

 

 

PRESSRELEASE "I SJÄL OCH HJÄRTA III (LEGENDEN BÖRJAR)"

Premiär fredag 17/3 på Konstepidemin
I rollen Conny Hoberg
Manus och regi Martin Theorin

Med I själ och hjärta III, legenden börjar fullbordas så trilogin (eller det kanske heter triptyk på teaterspråk?) som började med I själ och hjärta I respektive II.
På nytt jobbar jag alltså med Conny Hoberg. Mannen som agerat raketbränsle, i en mängd pugilistuppsättningar, vid det här laget och som senast sågs i SVT Dramas Häktet (det var faktiskt jag som rekommenderade honom, detta sagt i all blygsamhet naturligtvis). Tillbaks till pjäsen!
Det här blir nog sista grunkan jag gör enligt I själ och hjärta "konceptet" (45 minuter, enmansföreställning, mix mellan stand up och "seriöst"). Det hela föddes för övrigt som en nödlösning. Lite pengar? = Låt en skådis göra alla rollerna, det går lika bra, eller bättre, än ett "cast of thousands". Det behövs bara... En jävligt bra skådis, som är rolig, gripande och vågar va sig själv på scenen i 45 minuter. Jag kan bara komma på en just nu...
Conny Hoberg.
Pjäsen handlar om ett regissörssvin. Det blir den 3:e auktoritetstypen jag betar av. 1:an handlade ju om en falsk terapeut (Leif) som "kidnappar" Må-bra-kurser (och får dom att må dåligt) och 2:an om en vanlig dag på jobbet hos gud. Där gud är trött på jobbet och människorna och mest står och glassar i solbrillor, pratar i mobil med sin brud, dricker folköl och frågar när han får gå hem. (vid närmare eftertanke känner jag en skådespelare som stämmer in precis på den beskrivningen).
Men nu är det alltså ett regissörssvin det handlar om!
Den ultimata maktkicken för folk som saknar kvalifikationer för maktutövning i den bistra verkligheten och ett ämne jag forskat noga i.
Pjäsen handlar om en casting. Med andra ord i princip ett glorifierat "idol"-TV-program fast utan kameror men med kulturella snobbå stilpoäng. Ett kanonforum för kvartsbildade besserwissrar för att gå loss och låta sina medfödda talang för, tunt påstruket djupsinne, hybris löjlig teaterterminologi, omotiverade vredesutbrott, attitydproblem, neuroser, sexistiskt förtryck, plumpa bögskämt och negervitsar blomma ut, och du! Det är bara att skratta på. Annars blir det inget jobb... Det kanske det inte blir ändå förresten.
Låt spelet börja!

Martin Theorin

MT 1 -Jaha "I själ och hjärta III". Är inte det att...

MT 2 -Fresta turen lite? Jo det är det om den inte är bättre än föregångarna I och II. Samtidigt så känns det rätt juste att sätta P för en riktig trilogi, precis som riktiga författare gör. Det + att jag har uppfunnit en helt ny genre.

MT 1 -Vadå, skryt är väl inget nytt?

MT 2 -Nej, men det här är min konstigaste pjäs hittils. Det har faktiskt aldrig hänt att någon skådespelerska försökt rymma från audition förut.

MT 1 -Du skämtar?

MT 2 -Nej för fan! Hon smet när jag var inne i badrummet å raka mig. Och så klagas det på att det inte skrivs något utmanande för kvinnor så...

MT 1 -Nej, men vad är då genren, den här nya, som du uppfunnit?

MT 2 -Jaså den?... Nej men den här mixen mellan "standup" och "seriös" teater, som lämnar Strindbergrealismen bakom sig, han är förresten gravt överreklamerad, allt handlar ju bara om att han är pussywhipped ändå, eller hur?

MT 1 -Vad handlar den här om då?

MT 2 -Om att vi inte hade folk å stålar nog till å köra "Troja", "Alexander" eller "Gladiator"... Nej den handlar om ett regissörssvin.

MT 1 -Som journalist måste jag då fråga... Är det en självbiografi?

MT 2 -Nej, man skulle kunna tro det... Å förresten, jag glömde, som regissör måste jag då svara, det handlar om ett journalistsvin också...
På en casting på en teater.

MT 1 -En teaterpjäs... Eller en pjäs om en teater. Känns inte det lite internt?

MT 2 -Jo... Men jag föredrar att skriva om nått jag vet nått om, precis som ni journalister. Ni går ju inte heller bara ut
å hittar på nyheter, eller hur? Det här är jävligt PK, jag gör ett nytt försök att lansera mig själv som feminist, eftersom
jag fick underkänt av Görel Crona på den punkten förra gången.

MT 1 -Görel Crona, vad fantiserar du nu om?

MT 2 -Ja, hon var med på ett rep på min förra pjäs. Vem vill inte äta kvinnofrukost med henne du?

MT 1 -Ja, inte för att jag vill avbryta...

MT 2 -By all means do! Vafan, hon är säkert lebba ändå.

MT 1 -Vad handlar då den här "pjäsen" om då?

MT 2 -Ja, det är en stilstudie i regi kan man säga. Eller casting eller förtryck, vilket är ungefär samma sak...
Bara att dom förtryckta vill bli förtryckta, demokratiskt förtryck så att säga. Ja, vi mjukstartar med lite omotiverade vredesutbrott så att alla förstår att det är regi det handlar om, lite castingcouch, nån får sparken, nån anställs, nån bryter ihop i hissen, lite självbekännelse, någon kanske börjar gråta, antabus, Shakespeare, bögskämt, baren, en smula musik av Jimmy Scott, Robert Mitchum, lite sexuella trakasserier, folkbildning, Norén, Letterman (Leif), kändisjournalistik, en smula alkoholism, Kicki Danielsson... Horace, Marx... Naturligtvis, charader, personangrepp, knugen, imitationer, majestätsbrott, Churchills tal och nån som knullar sin hamster... Och lagar den med gaffatejp förstås!... Inget djurplågeri.

MT 1 -Är du normal?

MT 2 -Nej, men tillräckligt smart att inse, att ett av dom riktigt få ställena folk tar hur mycket skit som helst, utan att börja bråka, är casting och "idol" tävlingar. Så det är ett bra ställe att förlägga en pjäs på.

MT 1 -Men vad är poängen med allt detta?... Genomgår karaktären ingen... Vad heter det... Personlig utveckling?

MT 2 -"Karaktären" går från Dr Jekyll till Mr Hyde i en tagning. How's that for "personlig utveckling"?

MT 1 -Men poängen?

MT 2 -Bidrag från Kulturnämnden!... Nej, jag bara skoja. Vad jag är ute efter?
Jag skall berätta en hemlighet för dig. Det vet man inte från början, inte jag i alla fall. Det är mer grejer som snurrar i bakhuvudet... Makt, hur man får den, hur man blir av med den, hur man blir en auktoritet. När upptäcker folk att kejsaren är naken? Finns det någon gräns för folks önskan att låta sig bedras? Snobberi! Det har jag varit nyfiken på länge, kulturbranchen är ju fylld av osäkra snobbar.
Jag funderade också på om det är så att allt är ok bara för att det är ett "jobb"? Typ att "gangstra" som journalist och om pressens nu halvt religiösa, halvt straffande och friande roll, hur vi behandlar eller jag kanske ska säga misshandlar?
Våra gamla, skäms vi inte?...
... Jag fuderade också på den här flodvågen av så kallat "feministiskt" gnäll, gör nått för helvete! Inte bara klaga. Å varför nästan alla jag känner äter Prozac? Och varför vi betraktar det som normalt? Varför vi dyrkar "marknaden" när den är så vulgär? Svartsjuka, fångvård, ja det finns hur mycket som helst men...

MT 1 -Men?

MT 2 -Men framför allt bygger den här grunkan på tanken att teatermäniskor är mera roliga och halsbrytande som sig själva, att dom ofta är roligare än det dom spelar.

MT 1 -Vadå... Ge ett exempel?

MT 2 -Ja, som t ex ... Skådespelarspott

SLUT

Kontakt
Martin Theorin 073-9304182
Conny Hoberg 070-4420224

 

 

 

ETT STORT TACK TILL


GÖTEBORGS STADS KULTURNÄMND
GÖTEBORGS KULTURFÖRVALTNING
MARIA LUNDBERG - KONSTEPIDEMIN
HANS RENSTRÖM - AB VOLVO
LIZA LJUNGGREN
MATHIAS FALK
CAMERON - FUSION
TORBJÖRN HILL
BENGT LÖVGREN
FILMCENTRUM VÄST
MISS PRINT
JIMMY SCOTT

 

HÄR ÄR LITE LÄNKAR SOM TEATER PUGILIST REKOMMENDERAR

Tom Wolfe
George Orwell
Siegfried and Roy
Appalachian Heritage
James Ellroy
Warren Zevon
Fusion
Lou Reed
Loretta Lynn
Patsy Cline
Bessie Smith
Dr John
Solomon Burke
John Keegan
www.hank3.com
www.myspace.com/hankwilliams
www.myspace.com/hankthree
www.dancingoutlaw.com
Skivhugget

Ike Turner
Errol Flynn
T E Lawrence
David Allan Coe
Kinky Friedman
Junior Brown
North Mississippi Allstars
R L Burnside
Max Hastings
Sioxie Sioux
Norman Mailer
Truman Capote
Tenessee Williams
Jan Fridegård
The Louvin Brothers
Hank Williams

Det här läste Martin när han skrev I själ och hjärta III.
Rekommenderas.
 

Introduction by Dennis Rigden
Anthony Beevor
T.R. Fyvel
Erol Flynn
Eric Schlosser
Magnus Westerblom
Anders Frigell
Tenesee Williams
Siegfried Sasson
Jan Guilliou
Ben Shepard
James R Hirsch
Jurgen Trimborn
Max Hastings
Peter Elphick
Dirk Bogarde
Ralp Hermanns
Geoff Thompson
Lars Gyllenhaal & Lenart Westberg
Hilary Spurling
Per I Gedin
Clas Göran Palmgren
Kriztian Ungvary
Richard J Evans
Kim Salomon
Johan Hilton
Lennart W Frick & Lars Rosander
Tony Fletcher
John Dos Passos
Peter Doggett
Anton Joachim Stahler
Edited by Chris Ingram
Edited by Chris Boot
Gunnar Ståhl
Charles W Haxthausen and
Heidrun Suhr, editors
Alf Åberg
Helene Lööv
Bakari Kitwana
Laurence Leamber
Sara Danius, Birgit Munkhammar,
Anders Olsson & Lars Gustavson
Max Hastings & Simon Jenkins
Ronald Segal
Barry Miles
Fredrik Strage
Arthur Ward
Sverker Oredson
FX Toole
Edited by Greil Marcus
and Sean Willentz
Country Music Foundation
Joanna Pitman
John Latimer
James Bartolomew
.doc
George Orwell
James Ellroy
Sarah Kane
Anthony Burgess
William M Thackeray
T E Lawrence
Johny Cash
Tom Wolfe
Howard Fast
Tom Wolfe

How to be a spy, The World War II SOE traning manual
Mysteriet Olga Tjechova
George Orwell, En bok om mannen som skrev 1984
My wicked, wicked ways
Reefer madness and other tales from the american underground
Bikeriders for Jesus
Von Sydow-mordens gåta
A streetcar named desire and other plays
Memories of a fox-hunting man
Kolumnisten
Befrielsen av Bergen Belsen
Huricane
Leni Riefenstahl
The korean war
Life line, The merchant navy at war 1939-1945
Voices in the garden
Carl Gustav Von Rosen
Watch my back
Svenskar i krig 1914-1945
The girl from the Fiction department, A portrait of Sonia Orwell
Litteraturens örtagårds mästare Karl Otto Bonnier och hans tid
Gåtan Henning Hamilton
Battle for Budapest, 100 days in World War II
The coming of the third reich
Rebeller i takt med tiden, FNL rörelsen och 60-talets politiska ritualer
No tears for queers
Bakom hemligstämpeln, Hemlig verksamhet i Sverige i vår tid
Dear boy: The life of Keith Moon
The best times
Lou Reed, Growing up in public
The last days of Hitler
Thinking straight, The power, the promise and the paradox of heterosexality
Magnum stories
Tumba-Tarzan, Fri som en fågel
Berlin, Culture and metropolis

Tragedin på torget
Nazismen i Sverige 1924-1979
The hip-hop generation, Young blacks and the crisis in afro-american culture
Fantastic, The life of Arnold Schwarzenegger
Försök om litteratur, konst och teater

The Battle for the Falklands
Islams black slaves
Charles Bukowski
Fans, En bok om besatthet
Resisting the nazi invader
Svensk rädsla
Billion dollar baby
Rose and The Briar, Death love and liberty in the american ballad.
Doomed lovers, highway shooters. A nation lost and found
Country from the begining to the 90s
On blondes
Deception in war
The welfare state where in
Nya Stockholm
Homage to Catalonia
Dick Continos blues and other stories
Samlade pjäser
You've had your time
Barry Lyndon
Slagen till slant
Man in black
A bonfire of the vanities
Spartacus
I am Charlotte Simmons, A novel

 

"...In the end to be defeated and broken up by life, wich is the inevetable price of fastening one's love on other human individuals... Many people genuinly do not want to become saints, and its probable that some who achive to aspire to sainthood have never felt much temptation to be human beings."

George Orwell

"He said that he would get better if I married him, so you see I had no choice."

-Sonia Orwell
The girl from The fiction department
A portrait of Sonia Orwell
By Hilary Spurling

"Jag hoppas att det varit betydelselöst, att det huvudsakligen varit manliga levnadstecknare, som har präglat min tidigare negativa bild (beräknande, girig, nöjeslysten etc) av Sonia Orwell.
Tyvärr tror jag att det har haft stor betydelse, att dom varit just män.
Hilary Spurlings biografi ställer mycket på huvudet och man skäms en smula."

Martin Theorin

"...We had lapsed in complete forgetfulness of time - when her husband came in!
After the first shouts died down he slugged me. I never had a chance though I was in the best fighting form and in the best physical condition.
He was big, stocky, enraged.
I was swiftly on the defencive. She tried to get between us and the first roundhouse punch caught her right in the face. She went flat. I started for him and caught the second roundhouse. I went flat in the opposite direction. He put the boot in me and kicked in three ribs.
He kept putting the boot in, and as I came to, I could still feel him trying to gouge out my eyes with his heel. I bit him in the leg, took a great chunk out of the back of his calf, and he let out a scream.
I got up, took a vase, threw it, missed and he came charging again. I got out of the way somehow and tripped him.
Down he went.
As he started to rise I figured thet since I could hardly stand up by this time, now was the moment to make a dignified exit.
I caught him with my knee...

"Lets get physical" eller
Det var inte alltid bättre (eller schystare) förr.
Errol Flynn konfronteras av en svartsjuk äkta man i sin
mycket läsvärda självbiografi "My wicked, wicked ways"

"You know a lot of women get very tired of beeing needed. They think I want you to pick me up and throw me through the window and say 'Ah fuck you' I'm a chauvinist down to my toes. I think women admire force all the more for not having it - It's axiomatic that a woman is all the more impressed that you could kill her. A woman can get turned off if you are appreciative of her, when what she really wants is to be smacked in the mouth.
My atitude often gets to be screw you to - and I'll screw your girlfriends just for spite, wich is a terrible way to do things, because it's not like I would enjoy it. Of course they would, it goes without saying."

"I'm a great one for commitment. I like to look at centuries passed when knighthood was in flower.
-I'm still a great one
for that. I think I've
found my flower, so
it makes me feel more
like a knight."

"...working out, playing basketball, keeping my head together and all that. I find destructive people very boring, and I like to think I'm not one of them."

"Yes I hit him - more than once. It was a private dispute. It had nothing to do with sex, politics or rock and roll. I have a New York code of ethics. Speak unto others as you would have them speak unto you.
In other words, watch your mouth."

Lou Reed, Growing up in public
Peter Dogget

Ja vad skall man säga...
En sammansatt kille?

Martin Theorin


Från svenskar i krig.

"Svenkarna gick över Ebro först av alla, under den spanska republikens sista stora motoffensiv,
mot Franco. Många kom inte tillbaka. Många var kommunister.
Jag träffade den här mannen (Bengt Segersson) i M ölndal för ca 25 år sedan. Det intressanta här i texten är att han så att säga i 'en tagning' går från att bli befodrad, arresterad, hotad med dödsstraff till att såras och släppas. Blind lydnad verkar inte ha varit hans grej. Det hade nog varit svårt att få honom att vakta något svenskt gulag"

Martin Theorin

"Now in public at readings at the parties afterwards and the parties in general, Hank protected himself by assuming the carpace of the dirty old man: This came complete with an idiot dance, crude sexual advances towards any woman in the place, vomiting and of course, extreme ineberation"

"...Completely drunk, he lurched up to Arnold Schwarzenegger who was seated with his new wife Maria Shriver and berated him: 'You little piece of shit! You and your big shitty cigar, who do you think you are? Just because you make shitty little movies...'"

Charles Bukowski
Barry Miles

"Rumble was banned for beeing obcene though it had no lyrics"

Hillbilly Wolf
Dödsruna över
Link Wray i Mojo

"Gert Van Der Graaf köpte två exemplar av Agneta Fältskogs comebackalbum My colouringbook. Ett för hemmet, ett för bilen, så att han aldrig skall glömma att ta med skivan när han åker nånstans. Första gången han lyssnade på den krashade han sin volvo."

"Ensamheten fick Gert att skaffa en sköldpadda som sällskap."

"För att hon skulle förstå hur mycket han saknade henne vevade han ner rutorna och spelade hennes soloskiva Stand alone för hela parkeringsplatsen. Efter en timme var han trött och frusen..."

"Så jag gick i terapi några gånger och berättade hela historien. Först trodde psykiatern att jag ljög. Sedan sa han att jag var paranoid... Så jag gick därifrån."

"-Jag sa bara 'va fan, det är ju Gert?!' Jag hade inte tänkt på honom på länge och så satt han
där i tidningen med en arm runt Agneta Fältskog. Vad såg hon hos honom? Han var ingen karismatisk person. Han hade ingen vidare charm. Och han hade inte utseende som en filmskådis eller nåt sånt. Han var bara en vanlig person som jag själv."

"Jag flyttade hem till mamma. Det var jobbigt för henne när de holländska journalisterna upptäckte storyn. De skrev att jag var en stalker. När mamma gick till centrum för att handla fick hon mikrofoner i ansiktet. Abba-fans från hela Europa ringde och hotade mig. De sa att jag skulle få så ont att jag aldrig mer kunde åka till Sverige"

Fans, En bok om besatthet
av Fredrik Strage

"A nation within a nation. Rainmakers. Tent revivalists. Snake-handlers... Speedtrapsherifs ('You in a heap of trouble boy'). 'Madame Olga' reading palms and Seminole Billie wrestling aligators and 'Fifi La Forche' smoking a cigarette in a most peculiar way. Gone. All gone, replaced by more respectable rascals."

"Aint much of a truck is it?" He said.
"Kind of a hint of one anyway. You got to admit that."
"Guess it is." He wasnt interested in driving it.
"Radios any god?"
"Great radio got AM FM. Four speakers."
"Will it pick up countrymusic?"
"Of course it will, what do you mean will it pick up countrymusic? it 'l pick up anything's on the air."
"If it 'l pick up countrymusic these days" my father said "it's about the damdest radio in america."

"...On the twisting route to Cumberland Maryland I entered my fathers world 'call that jew owerdrive' he cracked over the whistling wind and roaring engine, as he slipped into neutral for a seventy-mile-per-hour-free-fall down the other side of the mountain."

Country from the begining to the 90s
The music and the musicians

"...I'm old and mad. But I'm comfortable in my skin now. And I refuse to take things easy. If people are expecting me to tone things down they can fuck of..."

"... Why should I give Bob Dylan a credit on one of our records? Sod I'm!..."

"...I feel as much an outsider as ever. I never felt strange as a child. I thought it was normal to pretend to be dead..."

"Touring with a band is an ideal occupation for a serial killer. You could do away with the kind of people who'd never be missed."

Uncut Siouxie Sioux

"If you dont want to fuck baby fuck of"

Jane County

"For some reason all the best matadors where facists."

"... In spain nothing from a meal to a battle ever happens at the appointed time. As a general rule things happen to late, but just occationally - just so you shant be able to depend on their happening late - they happen to early."

"...I began to wonder with increasing scepticism wheter anything would ever happen to bring a bit of life, or rather a bit of death into this cock-eyed war..."

Homage to Catalonia
George Orwell

"After a girlfriend of mine heard that John Lennon had been shot, she went for a walk in Central Park. She was held up by to muggers who noticed her tears.
They forgot about mugging her and walked her home crying."

Uncut
Don Letts

"I drank heavely and alone in the hotel bar.
In our bedroom I found a young berber in a striped waistcoat preparing to get into bed with Lynne and arguing about how much she was willing to pay for his services. An american lady he alleged had given him five hundred dirhams. He had to be punched and thrown out by a weary husband... At tangier the time had come to pay Mr Lodge back for his insolence.
In a seaside bar-restaurant run by a young english vicount with a passion for dirty berber boys. I met a fat man in a taboosh and striped galabaya who ran a dirty berber boy agency for visiting white pederasts..."

You've had your time
Anthony Burgess

"Sverige är sättet vi talar på"

Martin Theorin

"I guess but now I'm getting interested in some things even if its just Frére Jocko."
"Frére Jocko?"
"Thats what everybody calls that course.
Thats french for jocks.
Theres a german class the call jock sprache.
Theres a geology class the call Rocks for jocks.
Theres a course in the communications department they call Vox for jocks.
I never got the vox part."
"Vox is voice in latin" said Charlotte "you know vox populi?"
JoJo drew a blanck."

Tom Wolfe
I am Charlotte Simmons, A novel

"Och ovan sist men inte sämst. Den bästa skönlitterära bok jag läst"

Martin Theorin

 

Det här lyssnade Martin på när han skrev I själ och hjärta III.
Rekommenderas likaledes.
 

 

Salomon Burke
June Carter Cash
The Blasters
The White Stripes
Samling bilaga Mojo
Talking Heads
Pilgrim
Albert King, John Lee Hooker
NDR sinfonieorchester, John Eliot Gardiner

Dr John
The Clash
Compilation
Dolly Parton
Sonny Rollins
Udi Lemper
Jack Nitzche
Johny Cash
The Skatalites
Loretta Lynn
North Mississippi All Stars
Cyndie Lauper
Lou Reed
John Prine
Maria Callas
Enrico Caruso
Compilation
Dwwight Yoakham
Heather Myles
Van Morrison and Linda Gail Lewis
T Model Ford
Charlie Louvin
Dr John
Bilaga Mojo
Bilaga Mojo
Neil Young
White Stripes
Richard Thompson
John Hiat
Desmond Dekker
Lucinda Williams
Tania Maria and The Viva Brazil Quartet
Little Axe
Beusoleil
Charlie Parker
The Who
Graham Parsons
Jimmy Smith
The Blasters
The White Stripes
The Blind Boys of Alabama
The Holy Modal Rounders
North Mississippi Allstars m fl
Bobbie Gentry
Grant Green
Charles Caldwell
Link Wray
Steve Earle

Make do with what you got
Keep on the sunny side, Her life in music
Testamente (2 CD)
White blood cells
20 raggae classics
Stop making sense, New edition
Pilgrim
I'll play the blues for you (Live)
Antonin Dvorak, Symphonische
variationen Bömische suite
Duke
From here to eternity (Live)
Dirty laundry, The soul of black country
The grass is blue
Alfie
But one day
The lonely surfer
Solitary man
Musical communion
All time greatest hits
Hill Country revue
At last
Sally cant dance (nyutgåva)
Souvenirs
Popular music from TV, film and opera
Opera arias and songs
Backstreet affair, Country cheating songs
Blame the vain
Sweet talk and good lies
You win again
She aint none of your'n
The longest train
The very best of
The roots of The Sex Pistols
Radio clash
Old ways
Live Glastonbury, P3 live radio 12/10 -05
Front parlour ballads
Master of disaster
The very best of
Car wheels on a gravel road
Live at the Blue Note
Champagne and grits
Arc de triomphe two steps
Charlie Parker and strings
Tommy
The Graham Parsons anthology
Any number can win
Live
Get behind me satan
Spirit of the century
The Holy Modal Rounders
The Word
The delta sweete
Am I blue
Remember me
Link Wray
The mountain

 

"KRAM - GOA - REGISSÖRS - SVINS - LÅTAR"

Soundtracket om inte till mitt liv så åtminstone till skrivandet av "I själ och hjärta III - Legenden börjar".
Brände megamånga att sälja på föreställningarna, sålde 3.

-Martin Theorin

 

COUNTRY = KITCH BOR GRANNE MED AUTENCITET.

LORETTA LYNN - STILL COUNTRY

"...I aint afraid to wear whats been handed down to me, I've got country in my genes, country in my blood, it goes back generations, its something I'm proud of, I'm just an old Kentucky hillbilly with a country song to sing..."

Country in my genes från Loretta Lynns näst senaste CD "Still country" är inte lika överväldigande som den senaste som Jack White producerade, "Van Lear Rose", men bitvis bra nog!
Loretta Lynn är en av dom mycket få människor jag skulle kunna ge min vänstra pungkula för att kunna skriva lika bra som. CD:n som helhet spretar en smula, i ett lite ofokuserat letande, efter pophits ala Carlene Carter, men so what? Kitchighet så väl som äkthet, har väl alltid varit en viktig ingridiens, i country? (Däremot inte i ironi*) och ibland bränner det till på allvar, som i "I cant hear the music" tillägnad nyligen avlidne maken "Doo" komplett med gråtattack och allt, detta naturligtvis sagt helt utan ironi.

*Undantaget är naturligtvis Kinky Friedman and The Texas Jewboys. "They dont make jews like Jesus anymore", "Ride em jewboys" etc. Möjligen även David Allan Coe "If that aint country (I'll kiss your ass)" Kolla in länkarna högre upp!

-Martin Theorin

PILGRIM

"Svensk country funkar inte (och då talar jag bara om artisterna, fansen har tic's och talfel) eftersom genren = bluesens vita-albino-kusin = country = hillbilly, bluegrass etc, är så mycket hötorg så sentimental så emotionell, ja teatral så måste framförandet kännas helt äkta = grundat i erfarenhet, levt. Annars blir det ett kräkmedel.
Ergo eftersom det mesta som hörs är en fejk funkar det inte.
Det här är ett undantag = funkar. Tradition möter pop. Trummaskiner möter dobro.
Louvin Brothers möter Forsman Sisters = de 2 sångerskorna i bandet. Här finns Johny Cash och Buck Owens covers som ger originalfarbröderna smisk på fingrarna och det fantastiska är att
det till och med finns originallåtar av bandet som är i paritet med dom av förut nämnda kulturhistoriska ikoner.
Glädjen och smärtan i rösterna får mig att tänka på Patsy Cline och Loretta Lynn. Var dom hämtar upp den här smärtan ifrån vet jag inte, men jag gissar att dom letar på helt andra ställen än Jill Johnson.

Så glöm den taffliga marknadsföringen (skivbolaget lyckades inte ens få dom recencerade i GP, dom fick en förhandsartikel, men den dök upp först efter det att undertecknad ringt och tipsat).

Glöm dom fula fotona på ökenomslaget, som reducerar 2 skönheter till 2 växtfärgande newagetanter, på ört- och flugsvampsjakt, ute i busken i nån jävla pomperipossaskog och resten av bandet till Gustav Vasa lookalikes, galna vetenskapsmän och B-films-nazister.

Det här är inte bra för att vara svenskt. Det här är bättre än amerikanskt..

Det här är en av dom bästa skivorna jag hört."

-Martin Theorin

Ps. Var för övrigt själv inne hos skivbolagsdirektören och försökte tillskansa mig ett gratis rec-x vilket avslogs då företagsdatorn (byggd i balsaträ?) inte hade kapacitet att visa www.pugilist.org i all sin glans - skrytbilder och allt. "Vad är det? Det har jag aldrig hört talas om, det syns ju inget, bara bokstäver, den kostar 165 kr". Motstod med viss möda frestelsen att såga plattan.