STARTSIDAN  

QUEERTEORIERNA HAR NOG INTE FÅTT SITT  SLUTGILTIGA GENOMBROTT INOM  ORDNINGSMAKTEN ÄNNU!

                                    

 
 

"Yet each man kills the thing he loves, by each let this be heard, some do it with a bitter look, some with a flattering word, the coward does it with a kiss, the brave man with a sword."

Oscar Wilde 
The Ballad of Reading Gaol

 

GP 23/3 –03
Gislandrama med punkigt flöde
Teater Pugilists bidrag har jag sett fram emot, inte minst för att konstnärlige ledaren Martin Theorin utan egentlig konkurrens är stadens mest bångstyrige och politiskt verbale dramatiker…
Säga vad man vill, men inte saknas det konflikter…
Även här trängs smarta repliker, vilda utbrott, interna skämt. En tredjedel av texten kunde lätt tas väck, men då gick det befriande, nästan punkiga flödet förlorat. Kraften, att verkligen ha något på hjärtat, berör mig långt mer än det faktum att det är logiska brister och knakar i pjäsen. Än än gång drar den ojämförlige Conny Hogberg ett stort lass. Som queer och polis osäkrar han könet och laddar sitt porträtt med en mix av vulgaritet, bräcklighet, burleskeri, råenergi.
Anna Lundholm och Elin Frost som lesbiskt par leker de sina roller – fast det är kanske precis vad queer handlar om? I så fall har Pugilisternas idépjäs en klar poäng; könsidentitet, liksom brott och straff, är ord i ständig rörelse. Hellre än för sällan hör jag det sägas på nytt.
Sven Rånlund

Borås Tidning 25/3 –03
Brutal humor om EU-kravaller
Martin Theorin. Han tycks njuta av att röra om i kontroversiella grytor. Med en grovt tillyxad slev fixar han till svallvågor, där mer finkänsliga samhällsdebatörer snarare känner en frestelse att lägga locket på. Och visst yr och stormar det så att det står härliga till i hans senaste pjäs Queerteorierna har nog inte fått sitt slutgiltiga genombrott inom ordningsmakten ännu!.
En kvalitets hos föreställningen är att ingendera parten får odelat stöd i texten. Den trilskas med båda. Till att börja med firar Martin Theorins hatkärlek till yttersta vänstern triumfer. Redan scenografin äger en satirisk udd, med Che Guevara på väggen, samt tidningarna Ordfront och ETC placerade bredvid varandra, likt ett älskande par på en soffa. När Conny Hogberg som Keith-Berry, en polis med arbetarbakgrund, gör sin första inspektionsrunda, och kommenterar inredningen i lyan, handlar det om ett hämningslöst gissel av alternativa ungdomskulturer, med deras rörelselekar och fixering vid grönsaker. Ensemblen roar sig också på feminismens och genusforskningens bekostnad.
Conny Hogberg är i högform. Genom sitt arbete med Martin Theorins texter har han utveklats till att bli en av Sveriges läckraste brutalhumorister.
Peter Grönborg

GT 27/3 –03
Den vilda verbala leken där ingen går säker.
När Teater Pugilist tar sig an EU-kravallerna går ingen säker. Som vanligt ligger konstnärlige ledaren Martin Theorin bakom manus och som vanligt slänger han sig ut i en vansinnig verbal lek med vilda ord och vässade formuleringar. Bara titeln – ”Queerteorierna har nog inte fått sitt slutgiltiga genombrott inom ordningsmakten ännu!” – är för en ordfantast som en ny pralin i Aladdinkartongen för en chokladjunkie. Och till skillnad mot vad man skulle kunna luras att tro är Teater Pugilists inlägg i debatten inte ett som självklart väljer sida våra sympatier förflyttar sig, vacklar och försvinner ibland helt. För att ytterligare röra till det för oss har Theorin blandat in disskutioner om moral, juridik, sexualitet, sexism och klasstillhörighet i den späckade texten.
Camilla Larsson

Radio Göteborg 7/4
En del skådespelare är ju som naturkrafter, dom skapar i trans.... Såna skådespelare kan ju nå oanade höjder. Som exempelvis Järegård. Och Conny Hoberg är en sån... Det är på gränsen till det mesta... Föreställningen lyfter till ganska imponerande höjd måste jag säga... Det skrämmande som Theorin blottlägger är avgrunden mellan dom välmående och dom välmåendes barn, dom unga vill inte veta av oss... En mångsidig analys tycker jag. Av Göteborgskravallerna... Ett viktigt bidrag i debatten... Dom är ju så förfärligt olika... Om du menar (Theater Bhopas) "Det stora samlaget" å så här, som ju är av mera docerande karaktär. Det här är liksom häftigare om jag säger så.
Åke Petterson

Martin Theorin följde händelserna under de så kallade "Göteborgs kravallerna".
-Jag dokumenterade polisens arbete och intervjuade demonstranter. Det här är min pjäs om vad som skulle kunna hända tre år efter händelserna i Göteborg.
Pjäsen handlar om några människor av olika kön och klass som krockat under EU-kravallerna. De träffas på nytt för att göra upp räkningen. Ylva och Svante Cyborg kidnappar polisman Keith-Berry för att ställa honom till svars för vad han gjorde när insattsstyrkan stormade Schillerska gymnasiet. Det handlar om feminism, klasskamp och moral samt om hur Sverige förändrats. Ylva har vågat göra uppror, men till skillnad från vad vi försöker att inbilla oss i det här landet har allt ett pris. I hennes fall blev det ett treårigt fängelsestraff, men det spelar ingen roll. Ylva blev bara mer förbannad och hatisk. Nu kräver hon upprättelse och kidnappar Keith Berry, polisen. Inrättar en revolutionstribunal och sprejar ner sin queerforskande pojkvän med tårgas.  
 Utdrag ur pjäsen. Keith-Berry och Svante snackar jobb:
S: ·På universitetet

KB: Du gör på universitetet?

S: Nej, jag jobbar där på min doktorsavhandling, jag forskar där, i stan ö i centrum ö i Vasaparken· åsså· bor jag här.

KB: Vaffö de?

S: Hursa?

KB: Vaffö bo du her, om du jobba der?

S: Jag bor här· för att jag tycker· det är trevligt

KB: Ja töcker de é rene Bejrutt ja, asså ente herenne ö derute. Va fosskar du om då?

(Y stänger dörrspringan och försvinner)

S: Jaa, va äfosskarä ja om? Ja, jag forskar om t.ex. EU-kravallerna om du känner till dom? Ur ett tvärvetenskapligt genusperspektiv med betoning på gränsöverskridande främjande av förutsättningslös mångfald i ett icke-etnocentriskt queerperspektiv

KB: Ett ge·

S: Ett genusperspektiv, ja ö det skall bli en doktorsavhandling så småningom sen då också· ja

KB: Men de é ju slut nu

S: Va?

KB: EU-kravallerna, då é de ju ente så möcke å fosska om, eller? De skulle du ha jott innan dom börjat, så kanske vi sluppit dom du. Men häng inte läpp fö de du, bra att du fosskar. Förresten allti kommer du fram te nått!

(KB dunkar S hårt i ryggen, S föser bort KBs hand)

S: Jaha, tack ö du låter ju som en auktoritet KB. Du kanske skall ta med dej din verktygslåda in på universitetet å börja föreläsa imorron?

KB: Inte mej emot, så lär vi dom jävlarna att skruva i en skruv ö ja é håd men rättvis

S: Ja, va de nu gör för nytta, det är ju ingen domstol

KB: Jo, men ö Horas·

S: Svante

KB: Svante· fö fan, folk kanske äpaden maj frensä gör å blir så förbannade över de som vi har fosskat fram, att dom gör ut å ger hele denne hera dreggen som har uppföt saj så illa ett rektet kok stryk, om dom möter dom på stan i alle fall

S: Brilliant! Det löser ju allt!·Va gör du på riktigt då Keith-Berry?· När du inte är ute och är hundfångare och levererar cyklar?

KB: Ja ö ja arbetar som·

S: Ylva ö kom, vi har kul!

KB: Fosskar hon me?

S: Nej, hon är psykiskt sjuk

KB: Intressant· hon gör inte nått annat på dagana?

S: Va?

KB: Förutom å va psykiskt sjuk, menar jag?

S: Nej, det är ett heltidsjobb.
Cut...

Fragment ur en EU-kravall dagbok
Martin Theorin
-dramatiker och konstnärlig ledare Teater Pugilist

Torsdag 10.30 Lämnar lägenheten för att gå ut och köpa block i pappershandeln på Aschebergsgatan. En piketkaravan och ett stort antal poliser spärrar av och posterar sig runt Hwitdfeldska. Poliserna är märkbart taggade och nervösa. Torsdag Intervjuar i "gamla diplomatkvarteren" ovanför Näckrosdammen 16-åriga "Monica" - maskerad. - Är du inte rädd? - Jovisst är jag rädd, men vi måste säga vad vi tycker. Torsdag 18.45 Lämnar på nytt lägenheten. Denna gång på väg till min närbutik, och möter då ca 30-35 ungdomar i riktning från Kappelplatsen mot Vasastan, en del maskerade, en del (2-3) med käppar synliga, på två kolonner. Dom småspringer tätt efter väggarna, rör sig stötvis. När någon ropar helikopter! stannar dom och trycker sig mot husen, och springer vidare när den passerat. Jag följer efter och behöver inte gå långt utan ljuden från Aschebergsgatan...när jag rundar hörnet hörs ett brak. Några bryter ner ett gammalt träd i den lilla parken på hörnet. Trafikskyltar rycks upp. Aktivisterna håller kullen i Vasaparken. Jag går över Aschebergsgatan och blandar mig med åskådarungdomarna. På höger sida om oss står poliser med hästar och hundar hopträngda. På vänster sida börjar en polisbil utan förvarning att fara runt som en jordfräs. Vi kastar oss undan, samtidigt kommer hundpoliser från höger för att "rensa" så att "kravalleriet" kan rycka fram. Vi springer och jag sätter personligt rekord. Jag stannar på andra sidan Aschebergsgatan, varifrån ca 4-5 poliser med hundar rycker fram för att ta kullen. Dom drivs tillbaka av en fokuserad skur av gatusten. Några poliser (utan hundar) påbörjar dock en ny attack uppför kullen. En "gammal polis" något framför dom övriga attackeras av 3-4 aktivister som sparkar och slår honom, och han slås slutligen ner med en flaska. Det hörs ett tydligt poff. Jubel och applåder. Poliser rensar kullen. Veckodag och klockslag oläsligt, förmodligen torsdag kväll Jag rundar på nytt hörnet Aschebergsgatan och dom "autonoma" håller kullen. 3-4 polisbilar utsätts för skadegörelse och försök till vältning, och det är alldeles tomt på poliser. Dom "autonoma" ser ut som skotska klankrigare på höjderna, men nu kommer polisen och "bildar kedja" med hästar och hundar och driver dom ner mot Götabergsgatan. Rollerna ombytta och nu står "kravallerikedjan" uppe på kullen och "klanerna" nedanför. Man samlar gatsten. Någon plockar gatsten och säger till mig - "you should come to, it's good fun". Vi väntar på attacken och den kommer från "dom autonoma"! över Götabergsgatan och uppför slänten springer dom och kastar gatsten samtidigt som polishästar sätter sig i rörelse neråt och tvingas retirera undan stormanloppet! Dock är stenarna nu förbrukade och polisen gör chock och dom "autonoma" flyr platsen. Torsdag - sen kväll Man i Vasastan beskådar dom inspärrade aktivisterna på Hwitdfeldska - "Bind fast dom i träna och låt dom marschera med 30-kilos packning". Jag försöker påpeka för honom att dom inte behöver lumpen, utan att dom redan kan slåss. Fredag - mitt på dan Ny chock utanför Stora teatern. Brinnande bajamajor, hästar, hundar, regn av stenar, en polis skadad sitter på fontänen - "jääävlarr"!! - kastar skölden på marken i frustration, tröstas av kamrater, polisen omgrupperar, driver aktivisterna mot Pustervik. Fredag em - Kungsbron Poliser och hundar sitter och rastar bland träden. En bil kommer i hög fart och studsar över fartguppet, ur den kastas sten mot polisen. En "civilperson" skadas lätt. Ordern går "förbered kedja". "Monica" korsar gatan med en påse (gatsten?). Jag känner igen henne på dom stora nitarna och texterna på skinnjackan. Folk slår på lock, skanderar so-so-solidaritet! En tjock amerikan i kostym föses bryskt åt sidan av polisen. "Dom är lite facister va?". I buskarna rensar polisen med hundar, helikoptrarna cirkulerar hela tiden, en värdetransportbil blockeras, folk sätter sig på vägen. Det sjungs och dansas, mycket 70-tal. Hela trafiken stoppas och folk klättrar upp i rödljusen. ...Polisen bereder väg för ambulans. "Spring för jävvvlen härifrån!!". En polis är skadad i handleden, enligt uppgift biten av sin egen hund. Folk skrattar och i ett gathörn står Robinson-Mattias och ondgör sig "dom dansar med blommor på Avenyn. Detta är inte vår stad längre". Polisen in i skuggan för att vila sig, ungdomar tutar för att skrämma hästarna. Polisen har nu en mobil-GL-buss-arrest som vaktas av ridande polis. Dom instängda på bron Folk hoppar i vattnet för att simma sig fria. Applåder från Fritt forum området. Siesta 18.45, parken mittemot "Feskekörka" Röken ligger tät, musik, öl, brudar. Det verkar roligare att vara anarkist än vanlig medborgare. Fredag tidig kväll "Vanligt folk" ute på Avenyn beskådar förödelsen. En konstig upprymdhet. Ölen verkar smaka godare i "katastrofens" sken. Fredag 18.45, Haga, Skinnheadsattack, Thai Shanghai Upprörda röster. En yngling käftar med en äldre man och knuffar honom. "Din jävla röing! Din jävla blatte! Du har väl aldrig jobbat som jag och betalat skatt!" Plötsligt börjar stolar och blomkrukor vina ut från uteserveringen, och 3-4 personer hoppar ut och börjar misshandla demonstranter. Några invandrare ansluter sig. Dom gör en rusning in i massan av demonstranter och folk slåss, och den ledande busen (fö den enda som har hela skinnheadkitet på sig) går upp och hämtar en hammare och går runt och hotar folk under tiden som en tjej hänger ut genom fönstret till ett hus och säger åt honom att komma upp igen. Bråkmakargruppen Återsamlas, den består nu av en 7-8 man, och går mot Vasastaden. ...och en stund senare skjuts det på Vasagatan. Veckodag oläsligt, 20.00 McDonalds utbränt, Park Aveny tillbommat och Per Garthon eldar massorna.

QUEERTEORIERNA - MUSIKEN
…nedan kan du inte köpa för den finns inte. Det är bara påhittade omslag
som vår multibegåvade skådespelerska Elin Frost har gjort till pjäsen


Den här musiken finns dock i sinnesvärlden och på skivhugget.

Pugilist topplista (utan inbördes rangordning)
01 The Willy De Ville Acoustic Trio Live In Berlin
02 Holding Back The Years – Jimmy Scott
03 The Allan Lomax Collection Vol. 6 – Southern Journey
04 The Raven – Lou Reed
05 Satan Is Real – The Louvin Brothers
06 Risin Outlaw – Hank III
07 The Jackie Willson Story
08 The Best Blues – Elmore James
09 Pee Wee Get My Gun – Tmodel Ford
10 Potrait Of A Man – Screamin Jay Hawkins
11 Blues For Elvis – Albert King
12 Longhaired Redneck – David Allan Coe
13 Memorial Album – Johny Ace
14 Tell Mama – Etta James
15 Clinch Mountain Bluegrass – The Stanley Brothers
16 Jussis Bästa – Jussi Björling
17 La Divina – Maria Callas
18 Barry Lyndon – Soundtrack
19 As Times Goes By – Bryan Ferry
20 After The Fire Is Gone – Freddy Fender
21 Blue Train – John Coltrane
22 Chill Out – John Lee Hooker
23 Pure Killer No Filler – Jerry Lee Lewis
24 200 Miles From Here – The Cowboy Junkies
25 Rock Me Baby – BB King

Slutligen en present från en man jag hjälpte ”göra press” inför en konsert för några år sedan…

…Ett riktigt skivomslag med riktig musik, från en god vän Jimmy Scott. Jag har svårt att tänka mig ett bättre soundtrack att vara övergiven till. Vem behöver egentligen lyckan när sorgen är så här vacker?