Tillbaka till startsidan

 

Teater Pugilist får årets nyårssmäll

av Göteborgs Kulturnämnd

 

Om inte min nya pjäs “Romans – en kärlekshistoria”, backades upp på allvar, nu inför våren och om inte Göteborgs Kulturnämnd gjorde något radikalt åt vår ekonomiska situation så hotade jag med att “avgå” och lägga ner Teater Pugilist. Och det gjorde dem (något radikalt). De avslog hela klabbet! Obs inte höjde, inte fixerade, inte sänkte ... avslog!
Det är naturligtvis inte lag på att stödja gamla obstinata Pugilist, som spelat obekväm politisk teater, i snart 20 år, med typ en morot och en Hugo Chavez-docka som enda rekvisita, när man kan stödja t ex nya läckra kids, som har nya fräscha grupper, som spelar nya wild and crazy-grejer, som vi aldrig har sett maken till förut, typ ... Ibsen?

Vad  händer nu då? Jag vet inte, förut var jag bombis på att lägga ned, men efter att ha fått noll kronor i passiv dödshjälp, av Göteborgs Kulturnämnd, så är jag inte så säker längre. Jag menar, man lägger ju inte ned för att göra folk glada? Vad hade hänt om jag tagit livet av mig? En jävla lättnadens suck? Ståpäls? Hade de gjort vågen nere på Kulturförvaltningen då? Dessutom är det ju resursslöseri. Jag är en bristvara inom kulturen. Jag är nämligen kreativ. Jag menar t ex kan Anna T på Stadsteatern skriva teaterpjäser? Hell no! Hon är tvungen att köra covers, göra vad andra gjort förut, inte kreativt ... not in my book. Där handlar det om att göra nytt!  Nytt med ett socialt engagemang!! Kan någon av de andra “teaterdirektörerna” här i stan, ens släppa loss lite konstnärstemperament, och dampa loss och slåss för något de tror på ens i ett enklare debattprogram, av t ex Robban A:s eller Janne J:s typ? Jag har då inte sett någon av dem göra det när jag varit med. Så jag kan inte lägga av. Jag är ju för fan ett demokratiskt egenvärde! ... i laga demokratisk ordning utmobbad av Kulturnämnden. Så vad skall jag göra nu då? Ja, det får väl bli ett varv med tiggarpåsen – vi snackar privat kultursponsring här. Kapitalisterna brukar ju påpeka att deras kulturengagemang inte är konjunkturkänsligt. Nu verkar vara ett bra tillfälle att kolla upp substansen i det yttrandet ... Vi börjar med AB Volvo. Sedan fortsätter vi med Göteborg & Co och Strix.

Martin Theorin