Startsidan

-KRÖNIKOR-


Fel, fet och ur form - Vänstern på 2000-talet

70-talet, Hoola Bandoolas Victor Jara på radio och Vietnam bulletinen utanför systemet.
Sven Wolter mot operabygget på Scandinavium och Per Oscarsson berättar i TV hos Hyland, endast iförd kalsonger, om hur man göra barn.
2000-talet, EU-kravaller, den havererade Telia-aktien, Kode, mordet på Fadime, Percys pensioner och på TV visas Temptation Island.
Vad var det som gick åt helvete?
Jo, först och främst försvann alla de smarta Bolsjevikerna bort från organiserat politiskt arbete i början av 80-talet och började istället att exempelvis skriva böcker om riddare och svenska James Bondar (Jan Guillou). En annan började spekulera i aktier och få religiösa aha-upplevelser (Göran Skytte). En tredje körde diare-TV för Jan Stenbeck (Robert Aschberg) och kvar blev...
Ja, kvar blev Göran Greider.
Det finns naturligtvis andra skäl till vänsterns kräftgång de senaste 20 åren. Sovjetsystemets bankrutt, murens fall, repressionen på Cuba, Nordkoreas självmords U-båtar har gjort det svårt att vara vänster med bibehållen trovärdighet och fortsatt hög hip-faktor är 2002. Men om vi nu för en gångs skull skall försöka att spåra den svenska vänsterns problem hos oss själva, vara lite självkritiska, är Göran Greider ett bra exempel på vad som har gått fel.
Den här krönikan är absolut inget personangrepp på Göran Greider. Jag har debattera kultursponsring med ovanstående i TV, en karismatisk och charmerande man.
Så låt oss en gång för alla slå fast att i den här krönikan är Göran Greider endast ett exempel och en symbol för vänstern på 2000-talet. €ven som sådan är han tyvärr problematisk. Greider säger nämligen bara det väntade. Busch är dum, kapitalism är fult och det är fel att försvara sig mot terrorister.
Greider är alltid mot allt men aldrig för något, utom möjligtvis 70-talet. Det är därför han får agera ställföreträdande rebell i snart varje TV-soffa vecka ut och år in. Han bjuder inte på några obehagliga överraskningar i form av nya djärva grepp eller visioner.
Placera honom mittemot vilken välskräddad direktör som helst och inom 2 blekrosa sekunder kommer Greider att få tuppjuck och börja tugga fradga på slipsen bara genom att dra sin recyklade microvågsugnsuppvärmda skåpmat om höjda skatter från 1973.
Det blir kort sagt alltid konflikt när Göran Greider bjuds in (varje välskrivet dramas grund).
Men det vore kul att se honom, eller någon annan, göra ett försök att ur vänsterns synvinkel ta ett samlat grepp på det nya etniska klassamhället som växer fram i Sverige idag. Ett klassamhälle med škad laglöshet bland medborgarna och med missär som följd.
När vi löst det problemet (det viktigaste) varför inte en fortsatt debatt om meningen med vår sammanslutning - staten Sverige. Det kan ju inte bara vara att blåsa varandra och tjäna pengar, eller hur?
Men den icke politiskt korrekta diskussionen får vi nog klara av själva för vänstern i Sverige är än så länge feg, fet och ur form.
                                                                - Martin Theorin - 2002 Göteborg -