Tillbaka till startsidan

DET FINNS ALLTID NÅGON
av Martin Theorin

"Vad egendomligt att vi träffades här, jag hade inte tänkt att gå hit ikväll."
Platsen var en bar i Amsterdam och mannen som sade så var ilrändare. Vitt skägg, påsar under ögonen, i 80-årsåldern, ca 1,90-2,00 meter, en vit linnekostym och panamahatt. Anledningen att han sa så var att vi kommit att tala om John Huston (en idol) och det visade sig att mannen hade varit mycket god vän med honom, "Ända sen Afrikas drottning med Bogey och Hepburn" där dom träffats först.
"Great friend of mine, I miss him a lot, but he could be very cruel to women".
Dessutom hade han varit telegrafist på ett svenskt konvojskepp under kriget "Kiruna" och det var mycket bra betalt men besättningen bestod av folk som inga andra redare ville ta.
Hans arm var bruten och såg ut som ett vasstrå eller som när nån försökt dra ett rakt streck på ett papper, men varit för full för att lyckas. Ett minne från en armbrytningssession med en svensk i mässen.
"The worst bully I have ever met".
Systerfartyget till Kiruna hade sänkts mitt på Atlanten "Stukas... One guy didn't make it" rösten bröt och plötsligt såg han ut att vara där, mentalt tillbaka i 1943 "Anyway, back to Huston! There's this famous picture of me and Capote that's in all the books, carrying him in a chair, because he fell out of a window the night before, and sprained his ankle. The guy beside Capote, on the left, that's me..."
Han hade kommit in för 3 1/2 timme sedan och bett flickorna om pastramisoppa och en färdigskuren limpa att ta med upp i lägenheten.
"Det har han gjort i ett år nu" sa en av dom söta blonda holländskorna i baren, där han verkade vara något av en favorit. Dom förstod att det var något specielt med honom, bara inte riktigt vad... Det var dom för unga för. Mannen tog en klunk vin, fick sin limpa, reste sig från sin stol "funny I don't normaly drink, seen to many friends die from it, sorry that I cant join you, to go somewhere else but I have to get up tomorrow... Funny that we should meet" och så var han borta.

SLUT